Vloerverwarming matten: zo is van energieverlies amper nog sprake

Heb jij wel eens van vloerverwarming matten gehoord? En ken jij de vele voordelen van het laten aanleggen van vloerverwarming? We leggen je hier uit wat vloerverwarmingsmatten precies zijn en waarom het ook voor jou verstandig kan zijn om voor vloerverwarming te kiezen. 

Vloerverwarming matten kun je direct onder de vloer plaatsen

Vloerverwarming matten zijn zeer speciale matten. De matten zijn voorzien van speciale bekabeling. Op die manier kunnen ze meteen en rechtstreeks onder de vloer geplaatst worden. Het gebruik van deze vloerverwarming matten is zeer interessant. Omdat de matten zich op zeer korte afstand van de vloer bevinden, is van enige warmteverlies amper sprake. De warmte gaat rechtstreeks in de ruimte namelijk. Om optimaal gebruik te maken van deze zeer speciale matten, is het wel goed om de eventueel aanwezige kruipruimte zo goed mogelijk te isoleren. Wanneer je dit niet doet, dan kan namelijk alsnog verlies aan warmte ontstaan. 

Welk systeem kies je voor vloerverwarming?

Bij de keuze voor vloerverwarming en vloerverwarming matten kun je kiezen uit een systeem dat elektrisch is. Aan de andere kant kun je ook kiezen voor een systeem dat werkt met warm water. De elektrische vloerverwarming is in het algemeen iets minder zuinig dan wanneer je gebruikmaakt van warm water. Aan de andere kant is elektrische vloerverwarming echter veel gemakkelijker te reguleren. De meer klassieke voorverwarming heeft altijd wat tijd nodig om op te warmen. Als je echter kiest voor elektrische vloerverwarming, dan is de ruimte in jouw huis vrij snel warm. 

Vooral gebruikt in de slaap- en de badkamer

Niet voor niets wordt elektrische vloerverwarming vooral gebruik in de slaapkamer en de badkamer. Bij elektrische vloerverwarming kunnen de vloerverwarmingsmatten meteen onder de vloer geplaatst worden. Daardoor zijn de matten ook altijd goed te bereiken. Gebruik je vloerverwarming matten bij elektrische vloerverwarming, dan is dat bijvoorbeeld perfect voor het snel opwarmen van een hobbyruimte. Vloerverwarming is namelijk in klassieke vorm niet echt ideaal voor ruimtes die niet heel vaak gebruikt worden. Met behulp van een goede thermostaat en elektrische vloerverwarming kun je dergelijke ruimtes wel altijd snel opwarmen. 

In feite heb je geen sokken meer nodig als je thuis bent

Kies je voor vloerverwarming matten en voor vloerverwarming, dan kun je zoals gesteld flink bezuinigen op de energienota. Bovendien kun je de radiatoren uit de woonkamer halen. Op die manier ontstaat meer ruimte voor jouw meubels en kun je vaak jouw woonkamer leuker inrichten. Verder is het natuurlijk een vaststaand gegeven dat je als je kiest voor verwarming via de vloer nooit meer te maken krijgt met koude voeten. Je hoeft in feite geen sokken meer te dragen. Ook de luchtkwaliteit wordt altijd beter als je kiest voor vloerverwarming. Toegegeven; de aanschaf van vloerverwarming is niet goedkoop. De investering verdien je echter wel terug, zeker vanwege de veel lagere energienota die je elke maand krijgt. Ook het wooncomfort wordt groter als je kiest voor deze manier van verwarming.