Oplaadpaal kopen voor optimaal gebruik

In het straatbeeld van tegenwoordig zijn hybride en elektrische auto’s niet meer weg te denken. Mensen denken steeds meer na over de toekomst, het gebruik van fossiele brandstoffen en ook de goedkopere kosten van elektrisch rijden, trekt een hoop mensen aan. Nu zijn er op een hoop plekken in Nederland diverse openbare laadpunten gerealiseerd om je auto te kunnen opladen, maar het kan ook een heel prettig idee zijn om te investeren in eigen oplaadpaal kopen voor thuis. 

Dingen om rekening mee te houden bij een oplaadpaal kopen

Natuurlijk is een oplaadpaal kopen een flinke investering. Gemiddeld kosten oplaadpalen voor thuis tussen de €500 en €1500 euro. Voor degenen die echter geen oplaadpaal willen huren of een openbare willen gebruiken, is dit wel een uitkomst. Er zijn echter wel een paar factoren om rekening mee te houden. Zo moet er natuurlijk een goede match zijn tussen de oplaadpaal en de auto. Raadzaam is het om een laadpaal te kiezen die sneller kan laden dan je auto nodig heeft. Dit beperkt de tijd dat je auto ingeplugd moet zijn aan het laadstation en zorgt ervoor dat je sneller verder kunt met je reis.

De plek waar je oplaadpaal moet komen, is ook van invloed. In een garage kun je misschien het beste kiezen voor een wandbox. Wil je echter je oplaadpaal openbaar beschikbaar stellen op termijn, dan kun je beter een oplaadpaal kopen die vrijstaand is. Er kunnen echter wel meerkosten aan de installatie vast zitten. Wanneer je oplaadpunt makkelijk aan te sluiten is in je meterkast, is dit de goedkoopste manier. Als de laadpaal verder van je huis vandaan is, kunnen graafwerkzaamheden nodig zijn. Dit om een nieuwe kabel aan te leggen. De kosten hiervoor kunnen €45 euro per meter zijn, afhankelijk van de grondsoort.

De voordelen van je eigen oplaadpunt

Natuurlijk is het niet alleen de investering waar het om gaat. Je eigen oplaadpaal kopen heeft ook heel veel voordelen. De meest voor de hand liggende is natuurlijk dat je nooit meer in de rij hoeft te wachten voor een oplaadpunt. Je eigen plek is altijd voor jou beschikbaar en je kunt ’s nachts laden. De laadpaal kun je vaak via een app besturen op afstand, waardoor je hiervoor niet eens meer je woonkamer uit hoeft. De kosten voor het laden liggen ook bijna de helft lager dan bij openbaar laden, dus voor de mensen die veel kilometers rijden is een eigen laadpaal zo terugverdiend.

Je hebt zelf ook meer grip op de duurzaamheid van je laadpunt wanneer je deze zelf uitzoekt. Zo kun je uitsluitend groene stroom afnemen en je kunt ervoor kiezen alleen te laden tijdens daluren. Wanneer je zelf zonnepanelen hebt, kun je deze ook inzetten om je auto te laden en heb je helemaal geen stroom nodig van het net. Je kunt ook een oplaadpaal kopen en deze openbaar beschikbaar maken, zo kun je je investering nog vlotter terugverdienen. Zo maak je van je oplaadpaal niet alleen een groene investering, maar ook een investering in je eigen portemonnee.