Sedum dak

Een levend sedum dak of levend dak is een oppervlak dat opzettelijk is gemaakt van levende vegetatie en wordt gebruikt in plaats van traditionele dakbedekkingsmaterialen. Ze zijn meestal samengesteld uit een verscheidenheid aan plantensoorten, waaronder sedums, grassen en wilde bloemen. Het constructieproces van een sedumdak is relatief eenvoudig en een optionele, maar steeds populairder wordende functie die gemakkelijk kan worden geïnstalleerd op al onze tuinpods, tuinkantoren en tuinstudio’s. Hier zijn enkele voordelen van sedum daken.

Beheer van regenwater

Naarmate steden groter worden, nemen ook verharde oppervlakken zoals wegen, daken en parkeerplaatsen toe. Deze oppervlakken zorgen voor een kunstmatig hoge mate van waterafvoer, wat buitengewoon moeilijk te beheren is voor afvalwaterbedrijven en resulteert in onbehandelde riooloverstorten en afstromend regenwater die lokale stroomgebieden vervuilen tijdens hevige regenval. Het uitbreiden van traditionele grijze infrastructuurcapaciteit kan extreem duur zijn en lost het probleem vaak niet op.

Daarom wenden steden zich tot groene infrastructuursystemen zoals sedumdaken om regenwater bij de bron op te vangen, het risico op overstroming van rioleringen te minimaliseren en de waterkwaliteit te beschermen. Sedumdaken zijn een onderdeel van deze oplossing. Sedumdaken en andere begroeide systemen zijn in staat om de hoeveelheid regenwater die een gebouw bereikt en vervolgens wordt afgevoerd naar het riool te verminderen en te reguleren. Een deel van het regenwater wordt geabsorbeerd door het begroeide systeem totdat het verzadigd is.

Het trekt bestuivende insecten aan

Van sedum daken is aangetoond dat ze nieuwe huizen en jachtgebieden bieden voor een reeks wezens, waaronder kevers, spinnen en andere ongewervelde dieren. Het juiste type groendak kan ook van vitaal belang zijn om vlinders en bijen en andere stuifmeelafhankelijke dieren van voedsel te voorzien. Hiervoor moeten ze in ieder geval in de zomermaanden bloeien, maar sommige soorten hebben specifieke plantvereisten.

Thermisch comfort

De verschillende lagen van het begroeide systeem (drainage, filter, groeimedium en vegetatie) zorgen voor een extra thermische isolatielaag op het dak en beschermen zo het gebouw tegen de kou in de winter en gaan het stedelijk hitte-eilandeffect in de zomer tegen. Het stedelijk hitte-eiland is het concept dat het harde, dichte materiaal waaruit steden bestaan, enorme hoeveelheden zonlicht absorbeert en ervoor kan zorgen dat een stad veel heter is dan de omgeving. Op deze manier kunnen de mechanismen van verdamping, schaduw en reflectie door de planten die het groendak vormen, de temperatuur van een gebouw tijdens hete zomers verlagen.

Wanneer veel gebouwen groendaken toepassen, kan de stad de algehele temperatuur in de zomer verlagen. Kortom, groene daken kunnen de energiekosten voor de gebouweigenaar verlagen en een comfortabelere stad maken voor iedereen die erin woont.