Hoofdkussens bij lichamelijke klachten

Heb jij last van nek- rug- of schouderklachten? Dan kunnen hoofdkussens zomaar de oorzaak zijn! Wist je dat je bovendien een goed hoofdkussen kan gebruiken om nekpijn te verlichten? Als je last hebt van chronische nekpijn, ben je waarschijnlijk bekend met het belang van een goed kussen. Door terwijl je slaapt jouw lichaam ondersteuning te bieden, kun je allerlei klachten oplossen of verlichten. Het zal je misschien verbazen dat het ene kussen de ander niet is. Ook al zien alle hoofdkussens er ongeveer hetzelfde uit, de verschillen zijn groot.

Kussens kunnen klachten oplossen of veroorzaken

De meeste kussens die tegenwoordig op de markt zijn, zijn gevuld met materialen die jouw huid kunnen irriteren of zelfs nekklachten kunnen veroorzaken. Er zijn enkele veelvoorkomende problemen met kussens die je moet vermijden:

  • Hoofdkussens waar je te hoog of te laag op ligt waardoor jouw hoofd en nek niet in lijn zijn met jouw ruggengraat
  • Een hoofdkussen van een materiaal zoals latex of traagschuim waar je een allergische reactie op hebt
  • Een oud kussen of hoofdkussen van lage kwaliteit die geen vorm heeft en daarmee geen ondersteuning biedt

Hoe worden nekklachten door een kussen veroorzaakt? 

Een van de belangrijkste oorzaken van nekklachten is een onjuiste uitlijning tijdens het slapen. Dit kan worden veroorzaakt door een slechte houding of door de manier waarop je slaapt. Ligt jouw hoofd te hoog of te laag, dan ligt jouw ruggengraat de hele tijd in een bocht. Uiteraard geeft dit vroeg of laat klachten, zeker als de spieren koud worden. Een goede uitlijning is de belangrijkste factor om nekklachten in de loop van de nacht te voorkomen. Helaas slapen veel mensen op te hoge of te lage hoofdkussens waardoor ze niet goed uitgelijnd kunnen worden. Kussens die speciaal zijn ontworpen om nekklachten tijdens het slapen te voorkomen, kunnen helpen:

  • Veren kussens;
  • Hoofdkussens van traagschuim;
  • Latex kussens.

Is een zacht hoofdkussen per definitie slecht?

Hoewel sommige mensen zich zorgen maken over de zachtheid van kussens, zijn de meeste kussens gewoon goed. Zeker wanneer je op je rug of buik slaapt, biedt een zacht kussen ook goede ondersteuning. Vervang jouw kussen wel tijdig om “doorzakken” na verloop van tijd te voorkomen. Hierbij moet ook opgemerkt worden wat het effect van de kussensloop is. Wanneer je een zacht kussen in een krappe sloop doet, dan zal het kussen steviger zijn. Doe je hetzelfde kussen in een losser zittende kussensloop, dan kan dit variëren van zeer plat tot zeer dik. Je kan hiermee verschillende niveaus van stevigheid maken, net wat jij prettig vindt. 

Je mag best een tijdje doen over hoofdkussens kiezen

Onthoud dat je niet in één keer het perfecte kussen hoeft te vinden. Hoofdkussens kiezen is een proces van jaren. Je lichaam en je slaaphouding kunnen veranderen en hier past een ander kussen bij. Experimenteer door eens in de zoveel tijd een nieuw kussen te kopen. Bevalt het kussen goed? Dan blijf je erop slapen. Vind je het kussen minder lekker liggen? Dan verplaats je hem naar de achterkant van jouw bed en gebruik je hem als extra kussen wanneer je rechtop wilt zitten. Ideaal als je wilt lezen of film wilt kijken.