Hoe onderhoud je je schapenvachten?

Veel mensen weten vaak niet hoe een schapenvacht onderhouden moet worden. Je koopt schapenvachten om je interieur mee te stylen, alleen het onderhouden is dus nog een dingetje. Hier lees je de tips en tricks die je echt moet weten als het gaat om het onderhouden van een schapenvacht.

Twee soorten schapenvachten

Er zijn twee verschillende soorten schapenvachten die je veel kunt kopen. Een vilten vacht die ook wel ‘vegetarische’ vacht wordt genoemd en heeft een achterkant wat bestaat uit wolvilt. Een gelooide schapenvacht is een totaal andere soort, dit is een vacht op de huid, dus met een leren achterkant. Het voordeel van gelooide vachten is dat die nauwelijks uitvallen, terwijl gevilte vachten dat wel doen. Het komt ook wel eens voor dat een gevilte vacht niet helemaal egaal is. Het voordeel aan een gevilte vacht is dat deze prima in de wasmachine kan, op een wolwasprogramma, terwijl een gelooide vacht absoluut niet gewassen mag worden vanwege de leren achterkant. (topschapenvachten.nl)

Hoe onderhoud ik een gelooide schapenvacht?

Het sneeuwt in Nederland nauwelijks, maar wanneer er toch een dik pak sneeuw is gevallen maak er dan gebruik van door de vacht met zijn haarkant in de verse sneeuw te leggen. Het drogen van de vacht moet wel op een bepaalde manier gebeuren, je kunt het het beste laten drogen door de haren naar beneden te laten wijzen en niet op een te warme plek te leggen, anders wordt het leer hard en lelijk. Het is verstandig om de vacht regelmatig uit te kloppen en te laten luchten. Een groot voordeel van wol, is dat vlekken vanzelf er vanaf slijten, doordat wol een zelfreinigende eigenschap heeft.