Hal verlichting: Tips om sfeer te creëren

Ik hou nog niet zo van mijn hal, maar ik weet niet waarom. Komt het onderwerp je bekend voor? Dat is normaal. Vaak besteden we niet veel aandacht aan de hal omdat we er niet lang doorbrengen. Een eenvoudige manier om jouw hal een gezellige sfeer te geven, is licht. We geven je negen tips voor de juiste halverlichting waarmee je de hal in het juiste licht kunt brengen.

Basistips & welke stijl past bij mij?

Licht is er niet alleen om helderheid te bieden – licht structureert de kamer. Afhankelijk van de stralingshoek of installatielocatie creëer je heel verschillende sferen. Maar eerst moet je weten wat je leuk vindt. Natuurlijk moet de kwaliteit van het licht ook overtuigen, maar uiteindelijk moet je elke dag naar je halverlichting kijken. En dat is precies waarom je het leuk moet vinden. Denk er eens over na: welke stijl past bij jouw appartement? Doe inspiratie op Instagram , Pinterest of direct in een winkel. Bedenk ook waarom je bijvoorbeeld voor jouw woonkamerlamp kiest – welke eigenaardigheden je leuk vindt aan haar, die je niet zo leuk vindt en waarom. Schrijf de punten gerust op een checklist, dit zal later helpen bij de selectie.

Wat zijn de kenmerken van mijn hal?

Je hal is misschien niet zo individueel als je bent, maar hij zal nog steeds zijn eigen kenmerken hebben. De lamp voor de hal moet gebaseerd zijn op deze speciale kenmerken. Is je hal vrij smal, lang, bochtig, licht of donker? Bedenk welk effect je wilt bereiken met halverlichting. Maar ook waar je het licht om puur praktische redenen nodig heeft.

Creëer de basis met basisverlichting

De zogenaamde basisverlichting is belangrijk. Als het buiten donker is, zorg je ervoor dat er binnen voldoende licht is. Er zijn spots en speciale plafondlampen voor een effect dat lijkt op daglicht . Het verschil is dat spots meestal zijn voorzien van een reflector. Daardoor stralen ze het licht geconcentreerd en selectief uit – terwijl plafondlampen het licht diffuus uitstralen. Uiteindelijk hangt het af van hoe sterk de individuele lichtlichamen zijn. Over het algemeen hoeft het licht in de hal niet zo helder te zijn als bijvoorbeeld in de keuken. Toch geldt het volgende: plan ongeveer 100 lumen per vierkante meter. We raden ook een LED-halverlichting aan. Leds zijn duurzaam en verbruiken weinig energie.