co3-ontwerp.

Ontwerp je woning

logoisolatiesoorten-logo

Dakisolatie

Dakisolatie heeft eigenlijk 2 belangrijke onderdelen, de isolatie van het dak zelf, maar ook de vloer van de zolder als deze aanwezig is. Omdat warmte stijgt, gaat er erg veel binnenwarmte verloren via het dak. Als je de vloer van de zolder isoleert, wordt daar al veel verlies van warmte tegengegaan. De kou die van buiten naar binnen komt, hou je tegen door het dak te isoleren.

Binnen- en buitenkant
Je kunt ervoor kiezen om zowel de binnenkant- als de buitenkant van het dak te isoleren, of één van de twee. Het voordeel van isoleren aan de buitenkant is dat het een ononderbroken isolatie is, dit voorkomt koudebruggen en verkleint de kans op lekkages en condensvorming. Ook zal het materiaal van het dak minder last hebben van de werking van het weer. De binnenkant isolatie zorgt vooral voor het tegenhouden van warmte. Er zal iets ruimteverlies optreden aan de binnenkant, maar dat is maximaal 10 cm.

Binnenkant isolatie
Het belangrijkste van het isoleren aan de binnenkant van je dak is dat het materiaal luchtdicht tegen het dak wordt geplaatst en naadloos op elkaar aansluit. Gebeurt dit niet, dan ontstaan koudebruggen en kunnen er vochtophopingen plaatsvinden. Je bepaalt de keuze van het materiaal door de dikte ervan en de beschikbare plaatsingsruimte. Daarnaast kun je nog kiezen tussen materiaal dat meer geluiddempend is. De materialen moeten goed bestendig zijn tegen vocht en ongedierte. Het meest gebruikte materiaal is glaswol voor warmte, steenwol voor geluid en iets minder voor warmte en isolatieplaten als er niet veel beschikbare ruimte is.

Buitenkant isolatie
Een plat dak wordt altijd van binnen én van buiten geïsoleerd, doordat het weer een totaal ander effect heeft op een plat dak. Bij een schuin dak kan alleen isolatie aan de buitenkant voldoende zijn. Dit gebeurt door isolatie onder de dakpannen of andere bekleding aan te brengen. Dit kan op 2 manieren. De dakpannen worden verwijderd, het isolatie materiaal wordt aangebracht en de dakpannen worden teruggelegd. De andere manier is het inblazen of inspuiten van het isolatie materiaal tussen de dakpannen. Eén en ander ligt aan de constructie van het dak.

Isoleren van de zoldervloer met balkenskelet
Zoldervloeren hebben vaak een open- of een dicht oppervlak. Je isoleert dus op 2 verschillende manieren. Bij een open oppervlak ligt vaak een skelet van balken op de vloer. Tussen deze balken leg je eerst een dampscherm of je gebruikt isolatie dekens waar al een dampscherm op aangebracht is. De dekens leg je tussen de ruimtes van de balken en werk je af met beloopbare platen. Glaswol is het meest gebruikte materiaal, soms in combinatie met pur voor moeilijk af te dichten kieren.

Isoleren van de zoldervloer met dicht oppervlak
Een dicht oppervlak op een zolder is meestal beton. Op het beton leg je een dampwerende folie, waarover heen je drukvaste isolatie platen legt. Om naden te voorkomen leg je 2 dunne lagen op een schrank manier. Schranken wil zeggen 1 laag in de lengte en 1 laag in de breedte zodat er geen naden ontstaan. Hierop leg je je loopvloer.